Frouke Ringenoldus

Mensen vragen vaak waarom ik voor afscheidsfotografie kies, juist tijdens een uitvaart komen de pure oprechte emoties naar boven, mensen verbinden met elkaar en dat is wat ik met mijn camera wil vastleggen. Foto’s die niet laten zien wat mensen willen laten zien, maar wat mensen voor zichzelf houden. Om dat vast te leggen, moet je als fotograaf vooral heel goed kijken en aanvoelen wat er gebeurt, dat is waar ik als vakfotograaf continu naar op zoek ben.
Tijdens een afscheid ben ik vooral onzichtbaar aanwezig om zo de liefdevolle momenten puur in beeld te brengen. Hiervoor beschik ik over professionele apparatuur waardoor ik nagenoeg onhoorbaar kan fotograferen. Door gebruik te maken van mijn ervaring en technische kennis is het gebruik van een flitser meestal niet nodig.

Beelden zeggen zoveel meer dan woorden

De eerste keer dat ik een uitvaart heb gefotografeerd was na het overlijden van een goede vriend, een helikopterpiloot. Door de gasten van de ceremonie werd er gek en afwijzend naar me gekeken, het was zeker toen, erg ongebruikelijk om een afscheid te fotograferen. Bovendien was ik ook nog eens een Nederlandse in het zuiden van Duitsland. Toen ik dit vertelde aan de moeder van mijn vriendin was haar reactie ‘Frouke dit moet je doen! Hiermee heeft de familie een mooie herinnering aan deze dag én dat is heel belangrijk.’ Deze uitspraak raakte me en ben ik nooit meer vergeten. Toen ik een paar jaar later besloot de vakopleiding tot fotograaf te gaan volgen was het voor mij gelijk duidelijk, mijn specialiteit wordt afscheidsfotografie.

Afscheidsfotografie in het nieuws

Voor veel mensen is de mogelijkheid om een afscheidsreportage te laten maken onbekend terwijl het zo belangrijk is. U in de Wijk heeft een mooi item gemaakt over afscheidsfotografie en herinneringsportretten.

Verbinden

Er komen veel zaken kijken bij het regelen van een afscheid, maar ook daarna bij het een plaatsje geven van het verlies. Voor Frouke is het heel belangrijk om mensen met elkaar te verbinden. Daarom vindt u hier een overzicht met bedrijven die ieder op hun geheel eigen wijze u hierin kunnen ondersteunen.